Wales maakt favorietenrol waar en wint voor eerste keer World Cup of Darts

Gerwyn Price en Jonny Clayton hebben geschiedenis geschreven voor Wales. Het Britse dartduo bezorgde hun land voor de eerste keer de World Cup of Darts. Price en Clayton wonnen in de eindstrijd van de Britse spelers Michael Smith en Rob Cross. Wales werd zo de opvolger van Schotland.

Wales kende in de finale een vliegende start. Al gaven de cijfers van 4-1 bij Price versus Smith een enigszins vertekend beeld. Zo benutte Smith slechts één van zijn tien kansen op de dubbel. Price strafte die fouten genadeloos hard af. Vervolgens speelde Clayton een fantastische wedstrijd tegen Cross. De Welshman gooide een gemiddelde van 105,00 en zegevierde met 4-2.

De koppelwedstrijd kende een spannende verloop. Tot 3-3 in legs ging het gelijkop en moest de zevende beurt de beslissing brengen. Daarin bleven de beginnende spelers van Wales koelbloedig. Price klaarde de klus met dubbel 20. De ontlading daarna was groot. Price en Clayton mogen samen het prijzengeld van 70.000 Britse ponden verdelen.

Uitschakeling Van Gerwen en Noppert

Nederland werd bij de editie van 2020 in de kwartfinales uitgeschakeld. Michael van Gerwen verscheen vanwege een beknelde zenuw niet honderd procent fit aan de oche. Hij won nog wel zijn enkelpartij tegen Max Hopp. Maar doordat Danny Noppert eerder van Gabriel Clemens verloor, moest een koppelpartij de beslissing brengen. Daarin miste Van Gerwen nog een wedstrijdpijl, waardoor Duitsland met de overwinning aan de haal ging.

ZIE OOK: ‘Sportieve’ Van Gerwen gaat thuis herstellen van pijnlijke rug

Duitsland sneuvelde een ronde later tegen Wales. Clemens en Hopp verloren allebei met 2-4 in legs van respectievelijk Price en Clayton.

Engeland had in de halve finales nog het Belgische team met Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh uitgeschakeld. Smith won met 4-3 in legs van Huybrechts en Cross versloeg met dezelfde cijfers Van den Bergh. Laatstgenoemde leek dicht bij een overwinning, maar zag zijn pijl in de beslissende zevende leg uit de dubbel 12 vallen. Daardoor stond Van den Bergh toch aan de verkeerde kant van de score.

Een vijfde World Cup of Darts zat er voor Engeland zondagavond uiteindelijk niet in. Daardoor blijven de Engelsen samen met Nederland recordhouder met allebei vier officieuze wereldtitels voor landenteams.

Winter Series en Grand Slam of Darts

Het dartcircus verplaatst zich nu naar Coventry. In deze Engelse plaats wordt maandag eerst een kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts afgewerkt. De meeste topspelers zijn al geplaatst voor het majortoernooi, dat volgende week maandag begint.

Vanaf dinsdag staat eveneens in Coventry een vijfdaagse Winter Series op het programma. Er worden binnen deze opzet vijf vloertoernooien afgewerkt in de Players Championship-series.