Order of Merit: Dirk van Duijvenbode maakt nieuwe sprong

Dirk van Duijvenbode is in nog geen maand tijd van de 73e plek op de wereldranglijst door geschoten naar plaats 46. De 28-jarige Westlander dankt deze sprong aan zijn eerdere finaleplek op de World Grand Prix en aan zijn recente plek in de kwartfinales bij het EK darts. Hij is nu de op vijf na beste darter van Nederland.

Na zijn verloren eindstrijd tegen Gerwyn Price op de World Grand Prix kreeg Van Duijvenbode liefst 50.000 Britse ponden aan prijzengeld. Dat bedrag mocht hij bijschrijven bij zijn eerder verdiende 23.000 pond. De zogenoemde Order of Merit van de PDC wordt gebaseerd op het prijzengeld dat is verdiend in de afgelopen twee jaar bij rankingtoernooien.

Van Duijvenbode begon in 2020 met een schone lei, aangezien hij in januari via de Q-school weer zijn PDC-tourkaart veroverde. Waar hij eerst steeg van plek 73 naar 54, boekt de stuntdarter nu dus weer acht plekken winst. Voor zijn kwartfinale-plek bij het EK kreeg hij namelijk 20.000 pond.

Van Gerwen houdt eerste plek vast

Michael van Gerwen is nog altijd de nummer 1 van de wereld. © PDC/Lawrence Lustig

De leider van de wereldranglijst is nog altijd – al sinds 2014 – Michael van Gerwen. Hij verloor ook geen geld op de ranglijst, aangezien hij bij de twee voorgaande edities van het EK in de eerste en tweede ronde werd uitgeschakeld. Dit keer was eveneens de tweede ronde zijn eindstation. Wel kruipt Europees kampioen Peter Wright steeds dichter naar hem toe. Het verschil op de wereldranglijst bedraagt inmiddels minder dan een half miljoen. Van Gerwen moet bij het komende WK zijn hoofdprijs van twee jaar geleden zien te verdedigen. Als wereldkampioen verdiende hij toen 500.000 pond.

Achter Van Gerwen is Danny Noppert op een 21e plek de twede Nederlander. Dat leverde Noppert een plek in het Nederlands team voor het aanstaande WK landenteams op. Van Gerwen hoopt in het weekeinde van 6 tot en met 8 november in Salzburg met de Friese darter een gooi te kunnen doen naar de wereldtitel. Schotland is de regerend kampioen. Peter Wright en Gary Anderson reizen vanwege het coronavirus echter niet af naar Oostenrijk. De vervangers Robert Thornton en John Henderson zijn van een heel ander kaliber, waardoor Schotland dit keer niet tot de topfavorieten behoort.

Veel Nederlanders in top-100

In de top-100 van de wereldranglijst staan in totaal 16 Nederlanders, waarvan er met Van Gerwen (1e), Noppert (21e), Jeffrey de Zwaan (23e), Jermaine Wattimena (25e) en Vincent van der Voort (26e) vijf in de top-30 staan.

Bekijk de top-16 en de Nederlanders in de top-100 van de Order of Merit.