Peter Wright doet het wel en pakt ook Europese titel

Peter Wright heeft naast de wereldtitel nu ook de Europese titel in zijn bezit. De excentrieke Schot klopte zondagavond James Wade in de finale van de EK darts in Oberhausen. Wright kende weinig problemen met zijn opponent: 11-4 in legs.

Het Europees kampioenschap kon met recht een ‘corona-toernooi’ worden genoemd. Traditiegetrouw worden de beste 32 darters van de Euro Tour Order of Merit uitgenodigd. Voor 2020 stonden er aanvankelijk 13 toernooien op dit circuit, ook onderdeel van de PDC, gepland. Uiteindelijk werden er slechts 4 events afgewerkt.

“Ik denk dat ik nog constanter kan worden en dat ik dan nog veel beter ga spelen” – Peter Wright

Toch besloot de organisatie ondanks enige kritiek de ranglijst te hanteren, waardoor Michael van Gerwen bijvoorbeeld als nummer 1 van de wereld als 5e was geplaatst. En de uiteindelijke winnaar als nummer 3 van de zogenoemde Order of Merit zelfs als 15e. Mede door die gemankeerde opzet speelde Wright in de 2e ronde al tegen Gerwyn Price, de toenmalige nummer 2 van de wereld. Wright won de kraker met 10-6.

Van Gerwen sneuvelt voortijdig

Michael van Gerwen won in de eerste ronde nog wel van Darius Labanauskas, maar daarna ging het mis tegen Ian White. ©PDC/Lawrence Lustig

Van Gerwen sneuvelde op het EK in de achtste finales. De 31-jarige Vlijmenaar verloor van een ontketende Ian White. Met een gemiddelde van ruim 100 (100,95) werd de viervoudig winnaar van het Europees kampioen toch ‘gewoon’ met een 4-10 nederlaag naar huis gestuurd. Zo werd Dirk van Duijvenbode uiteindelijk de beste Nederlander. Na knappe zeges op landgenoot Danny Noppert en wereldtopper Michael Smith werd de 28-jarige stuntdarter uit het Westland door Jonny Clayton uitgeschakeld (4-10).

Wright pakt derde majortitel

Wright verzaakte in Oberhausen niet en benaderde zijn beste spel. Waar de 50-jarige Schot zegevierde in de halve finales over Jonny Clayton (11-8), daar won Wade van Devon Petersen (11-10). In de eindstrijd was er helaas voor de zo’n honderd toeschouwers in de Konig Pilsener Arena nauwelijks sprake van een echt gevecht. “Ik voel me verheugd met de eindzege”, aldus Wright, die in zijn vijf partijen minimaal tot een gemiddelde van 102 per 3 pijlen kwam. Toch ziet hij voldoende ruimte voor verbetering. “Ik denk dat ik nog constanter kan worden en dat ik dan nog veel beter ga spelen.”

Met het binnenhalen van de Europese titel schreef Wright voor dit seizoen al zijn 3e majortriomf bij. Eerder veroverde hij ten koste van Van Gerwen de wereldtitel en ook bij The Masters was hij de beste. De overwinning in Oberhausen leverde hem ook nog eens een slordige 120.000 Britse ponden op. Daarmee wisselde hij op de wereldranglijst van plek met Price en staat de Schot nu 2e.