Bizarre uitschakeling voor Michael van Gerwen op Grand Slam op Darts

Michael van Gerwen is in de kwartfinales van de Grand Slam of Darts tegen een pijnlijke nederlaag opgelopen. De 31-jarige Vlijmenaar verspeelde een ruime voorsprong, miste acht wedstrijdpijlen en verloor in een thriller met 15-16 van Simon Whitlock.

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht. Na vijftien legs stond er een 9-6 stand in het voordeel van Van Gerwen op het scorebord. Zijn gemiddelde was met zo’n 104 punten per drie pijlen uitstekend. Overigens was Whitlock op dat moment wel op stoom qua de 180’ers. Hij had er toen al elf achter zijn naam staan, maar veel pijn deed hij er zijn opponent aanvankelijk niet mee.

Van Gerwen kwam vervolgens ook met 11-7 voor, maar daarna haperde de Brabantse motor even. Dat kwam ook doordat Whitlock ook de maximale scores bleef aantekenen, want het gemiddelde van Van Gerwen bleef boven de 100 liggen. De Australische darter kwam zelfs weer langszij: 12-12. Daardoor ontstond onverwachts nog een spannende slot.

Van Gerwen leek de 28e leg via een prachtige 146-finish de beslissende break te plaatsen en kwam zo met 15-13 voor. Toch wist hij de overwinning niet over de streep te trekken. Liefst acht kansen om de wedstrijd af te maken, liet hij onbenut. Whitlock maakte daar uiteindelijk dankbaar gebruik van. De teleurstelling zal groot zijn bij Van Gerwen, die gedesillusioneerd het podium verliet.

Whitlock won zo inmiddels drie keer op rij van Van Gerwen. Na de maandenlange coronabreak schakelde hij de ex-wereldkampioen ook al voortijdig uit bij de World Matchplay en World Grand Prix. De Australiër treft maandagavond in de halve finales de Portugees José de Sousa. Hij zal die wedstrijd met vertrouwen tegemoet zien. Met twintig keer 180 gooide Whitlock sowieso het record van maximale scores bij de Grand Slam of Darts uit de geschiedenisboeken.