Michael van Gerwen reageert op incident met ‘rat’: ‘Je moet met je handen van iemand afblijven’

Michael van Gerwen heeft gereageerd op de uit de hand gelopen ruzie met de Britse darter Jonathan Worsley, van wie hij op de slotdag van de Winter Series een flinke duw kreeg. In de verklaring stelt Van Gerwen dat Worsley met zijn handen van hem had moeten afblijven. Ook gaf de Brabander toe dat hij Worsley een rat had genoemd.

Van Gerwen raakte zaterdag in Coventry betrokken bij een ruzie. De 31-jarige Vlijmenaar kreeg het aan de stok met Worsley. De ruzie liep uiteindelijk hoog op. Volgens Welshman Worsley werd hij door de drievoudig wereldkampioen darts geïntimideerd, waarna hij uiteindelijk zelf overging tot fysiek geweld richting Van Gerwen.

ZIE OOK: Onderzoek naar incident tussen Van Gerwen en Worsley

De Brabander maakte vervolgens melding van het voorval, waarop Worsley onmiddellijk de Winter Series moest verlaten.

Dragen van verkeerd shirt

Wat ging er aan dit voorval vooraf? Worsley werd donderdag door de toernooidirecteur van de Winter Series vermanend aangesproken vanwege het feit dat hij een dag eerder tijdens het schrijven van de scores bij een partij een niet toegestaan shirt droeg. Vervolgens bood de darter uit Wales naar eigen zeggen zijn excuses aan en ging over tot de orde van de dag.

ZIE OOK: Grand Slam of Darts 2020 begint maandag met goed gevulde prijzenpot

Tot grote verbazing van Worsley zag hij op vrijdag dat Van Gerwen – inmiddels ook neergestreken in Coventry – iemand anders regelde om voor hem te schrijven. Ook diegene droeg een shirt. Het grote verschil was echter dat Worsley volgens getuigen een rugbyshirt droeg en de vervanger van Van Gerwen gewoon een normaal shirt. Rugby- en voetbalshirts zijn strikt verboden volgens de reglementen van de PDC.

Worsley uitgemaakt voor ‘rat’

Worsley vond het desondanks een vreemde gang van zaken en stapte naar de toernooidirecteur om te vragen of de regels niet voor iedereen hetzelfde waren. “Ik heb vervolgens geen klacht ingediend”, vertelt de nummer 97 van de wereldranglijst. “Dus de toernooidirecteur had dit voor zichzelf moeten houden. Maar vandaag komt Michael van Gerwen naar mijn tafel en begint moeilijk te doen, omdat ik hem zou hebben aangegeven. Hij schold me uit en probeerde me te intimideren.”

ZIE OOK: Loting Grand Slam of Darts: welke drie opponenten treft Van Gerwen?

Worsley werd volgens hem door Van Gerwen meerdere malen voor ‘rat’ uitgemaakt. “Ik heb het hem proberen uit te leggen, maar hij bleef maar bezig. En toen heb ik hem geduwd. Dat heeft hij vervolgens bij de PDC aangegeven en ik werd uit het toernooi gezet. Van Gerwen mag wel gewoon spelen. Hoe kan dat? Het is belachelijk!”

“Hij had eerst met mij kunnen praten als hij vindt dat er een probleem is”

Michael van Gerwen

Van Gerwen vindt dat Worsley gewoon eerst bij hem had moeten aankloppen met het verhaal. “We zijn collega’s, dan had hij eerst met mij kunnen praten als hij vindt dat er een probleem was”, stelt Van Gerwen in zijn statement dat hij zaterdagavond op sociale media deelde.

Dat Worsley door de PDC voor het verdere verloop van de Winter Series werd uitgesloten, vindt Van Gerwen meer dan terecht. “De PDC heeft met iedereen gesproken die er bij aanwezig was. En we weten allemaal dat er maar een uitkomst mogelijk is. Je wordt in zo’n situatie uit het toernooi gehaald, zo simpel is het. Wat mij betreft is de zaak afgehandeld door de PDC en is het daarmee klaar.”

ZIE OOK: PDC bestraft ‘rat’ Worsley na duwen ‘huilebalk’ Van Gerwen

Mindere resultaten Van Gerwen

Van Gerwen beleefde sportief gezien overigens geen beste dag. De nummer één van de wereld werd in de tweede ronde uitgeschakeld door het Britse talent Callan Rydz. Een dag eerder verloor hij in de derde ronde van tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis. De eerste drie vloertoernooien in de Winter Series liet hij aan zich voorbijgaan, omdat hij moest herstellen van rugklachten.