Adrian Lewis kegelt Michael van Gerwen uit toernooi

Michael van Gerwen is bij dag 4 van de Winter Serie gestrand in de derde ronde. Adrian Lewis bleek in een lege Ricoh Arena in Coventry net iets te sterk. Het duel tussen de drie- en tweevoudig werd met 4-6 in legs in het voordeel van de Brit beslist.

De strijd tussen Van Gerwen en Lewis was hoogstaand. Beide topdarters noteerde een gemiddelde van ruim 100+. Zo kwam Lewis tot een score van 102,8 en Van Gerwen tot 101,3. Lewis was op de beslissende momenten alleen net iets scherper. “Nooit blij om te verliezen”, reageerde Van Gerwen. “Maar ik ben tevreden met hoe het gevoel was bij het gooien.”

In zijn eerste parti van de dag versloeg Van Gerwen vrijdagmiddag nog wel Richie Burnett, de man die in 1995 Raymond van Barneveld nog van de wereldtitel afhield. Drie jaar later nam ‘Barney’ overigens wel revanche op de Welshman in een nieuwe WK-finale. Van Gerwen had in Coverntry in de eerste ronde een ‘bye’.

Makkelijk ging het niet. Bij een 5-3 voorsprong stoke even de machine en miste Van Gerwen vervolgens enkele wedstrijdpijlen. Daarna trok hij de overwinning in de beslissende leg alsnog naar zich toe, mede omdat Burnett in die fase magere scores liet noteren. Daar tegenover stelde Van Gerwen scores van 140 en 180. Met een gemiddelde van 97,3 tegenover 90,3 van Burnett was de Nederlander overigens wel de terechte winnaar.

Michael van Gerwen © PDC/Lawrence Lustig

Jermaine Wattimena zette vrijdag de beste Nederlandse prestatie neer. Hij kwam tot de kwartfinales, waarin uitschakekling tegen Peter Wright volgde. Wattimena verloor met 3-6 in legs. Op dag 1 had hij nog de eindstrijd behaald. Daarin greep Wattimena in een partij met Michael Smith net naast de hoofdprijs.

Beknelde zenuw in rug

Van Gerwen liet de eerste drie dagen van de Winter Series nog aan zich voorbijgaan. De 31-jarige Vlijmenaar kampte sinds afgelopen zondag met fysiek ongemak, nadat hij in Salzburg met een pijnlijke rug was wakker geworden. Een beknelde zenuw bleek de oorzaak.

Nadat Van Gerwen vervolgens samen met Danny Noppert namens Nederland in de kwartfinales van de World Cup of Darts werd uitgeschakeld door Duitsland, keerde hij zondagavond snel terug naar Nederland om te herstellen.

ZIE OOK: Van Barneveld kan zich niet kwalificeren voor WK darts

De kans was sowieso al groot dat Van Gerwen het begin van de Winter Series zou laten schieten. Puur om toch een extra rustmoment in te bouwen. Door de rugklachten hoefde hij die keuze niet eens meer te maken.

Grand Slam of Darts

Het volgende grote doel voor Van Gerwen is de Grand Slam of Darts. Dat majortoernooi begint aanstaande maandag in Coventry en duurt een week. Er wordt gestart in een poulesysteem, waardoor alle deelnemers minimaal drie partijen spelen. Van Gerwen won de Grand Slam of Darts in 2015, 2016 en 2017. De laatste twee edities werden echter door Gerwyn Price op zijn naam geschreven.

ZIE OOK: Van Barneveld: ‘Ik voel met als Messi tussen de amateur-voetballers’