Video: Michael van Gerwen richt met magistrale finish ‘veel schade’ aan

“Over het algemeen hebben we het goed gedaan. We hebben weinig fouten gemaakt”, luidde de conclusie van Michael van Gerwen, nadat hij met Danny Noppert voor Nederland in de eerste ronde van de World Cup of Darts had gewonnen van Brazilië. “In het begin van de partij wilde Danny misschien iets te graag. Maar we mogen niet klagen.”

Nederland kwam tegen de Braziliaanse laagvliegers Diogo Portela en Bruno Rangel geen moment in de problemen. Zo zette Van Gerwen met zijn eerste drie pijlen onmiddellijk de toon door de maximale score (180) te gooien. Even later benutte Noppert meteen de eerste kans op dubbel 18. “Hij is geslaagd voor de test”, stelde Van Gerwen over zijn nieuwe partner na de 5-1 overwinning.

Danny Noppert is bij de World Cup of Darts de nieuwe partner van Michael van Gerwen. © Kais Bodensieck/PDC Europe

‘Verdiende plek’ voor Noppert

Van Gerwen boekte in het (recente) verleden al de nodige successen bij de World Cup of Darts. Daar werd hij vrijdagavond bij het betreden van de Salzburgarena ook aan herinnerd door middel van grote spandoeken waarop hij samen met Raymond van Barneveld staat afgebeeld. Driemaal won het illustere duo de World Cup of Darts. Dat gebeurde in 2014, 2017 en 2018.

‘Een fout kan snel verkeerd uitpakken’ – Michael van Gerwen

Vorig jaar al moest Van Gerwen het zonder Van Barneveld stellen en vormde de 31-jarige Vlijmenaar een team met Jermaine Wattimena. De halve finale bleek na een nederlaag tegen Ierland het hoogst haalbare. Inmiddels is Noppert na Van Gerwen op de Order of Merit (wereldranglijst gebaseerd op prijzengeld) de beste Nederlandse darter. “Hij heeft deze plek verdiend”, vindt Van Gerwen dan ook.

Michael van Gerwen weet precies wat er van hem als kopman van Nederland wordt verwacht. © Kais Bodensieck/PDC Europe

Zie ook het speelschema van de achtste finales van de World Cup of Darts.

Coachende Van Gerwen

Van Gerwen nam tegen de Brazilianen duidelijk de coachende rol van kopman op zich. “Hij heeft me er zeker doorheen gesleept”, beaamde Noppert, die vooral zijn zenuwen onder controle moest zien te houden. Dat lukte uiteindelijk prima, mede doordat de Zuid-Amerikaanse opponent met een gemiddelde van 76,42 geen echte tegenstand bood. Nederland stelde daar een score van 94,00 tegenover.

“Vanuit hier zie ik voldoende perspectief voor de volgende rondes. We kunnen samen veel schade aanrichten”, waarschuwde Van Gerwen de belangrijkste concurrenten Engeland (Michael Smith en Rob Cross) en Wales (Gerwyn Price en Jonny Clayton) alvast.

‘Michael heeft me er zeker doorheen gesleept’ – Danny Noppert

Eerst moet Nederland bij de laatste zestien zaterdag Spanje over de knie leggen . “We zijn weer dik favoriet”, vindt Van Gerwen, die Toni Alcinas en Jesus Noguera zeker niet vreest. Wel waakt de nummer één van de wereld voor onderschatting. “Het is een kort format, je moet zelf telkens scherp blijven. Een fout kan snel verkeerd uitpakken. Je kunt dus niet even relaxen. Dat geldt voor ons allebei.”

Bekijk hieronder de prachtige finish van Michael van Gerwen in de vierde leg. De drievoudig wereldkampioen begint met triple 18, gevolgd door tweemaal dubbel 20.

Format

In de tweede ronde worden twee enkelpartijen in een format van best of zeven legs afgewerkt. Bij een gelijke tussenstand volgt een allesbeslissende koppelwedstrijd, eveneens over best of zeven legs.

Zie ook de uitslagen in de eerste ronde van de World Cup of Darts.