Van Gerwen na grootse eindzege: ‘Ik ben trots op mezelf’

Michael van Gerwen moest van ver komen, maar is weer terug aan het front. De 31-jarige Vlijmenaar greep zondagavond bij de Plas Championship Finals eindelijk weer eens de macht. “Ik ben trots op mezelf, want ik heb hier hard voor gewerkt.”

Het is voor Van Gerwen pas de tweede majortriomf in 2020. Na zijn eindzege bij het UK Open in maart beleefde hij na de maandenlange ccoronastop een moeilijke periode. Zo werd hij bij de grote televisietoernooi telkens vroegtijdig uitgeschakeld. “Ik ben vele maanden uit vorm geweest”, stelde Van Gerwen vast. “Dan moet je terugvechten en dat heb ik gelukkig gedaan.”

Van Gerwen speelde in Coventry tijdens de Players Championship Finals drie dagen lang prima. Via Darius Labanauskas, Jonny Clayton, Jeffrey de Zwaan, Dirk van Duijvenbode bereikte hij de halve finales. Daarin klopte hij rivaal Gerwyn Price. Vervolgens trof Van Gerwen in de finale de Brit Mervyn King, die bij de laatste vier van een slechte Peter Wright won.

Het spelbeeld in de eindstrijd was vooral in het voordeel van Van Gerwen, die uiteindelijk een gemiddelde van bijna 105 gooide. Scorend was hij heer en meester, maar toch bleef King in zijn spoor. De partij kreeg zelfs een adembenemende ontknoping met een allesbeslissende 21e leg. Daarin maakte Van Gerwen, die de leg mocht beginnen, geen fout. Zo prolongeerde hij zijn titel bij de Players Championship Finals, het toernooi dat hij al zesmaal wist te winnen. “Ik heb een fantastisch toernooi gespeeld.”

Van Gerwen pakt nu enkele dagen rust, om vervolgens in Nederland aan zijn voorbereiding voor het WK darts te beginnen. Het mondiale eindtoernooi begint op 15 december in het Londense Alexandra Palace. De loting voor het wereldkampioenschap is aanstaande donderdag om 10.30 uur.