Van Barneveld over donkere periode: ‘Er was nog vijf tot tien procent van de echte Raymond over’

Raymond van Barneveld is naar eigen zeggen een totaal ander mens. Hij is niet meer die depressieve darter, maar ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “Ik was een monster voor mezelf”, kijkt de 53-jarige Hagenaar terug op een donkere periode, maar kijkt hij ook vol goede moed vooruit. “Om eerlijk te zijn voel ik me nu weer helemaal goed.”

Van Barneveld kondigde vorige maand zijn comeback aan. De rentree staat gepland voor januari van volgend jaar, wanneer de vijfvoudig wereldkampioen darts via de Qualifying School een PDC-tourkaart hoopt te bemachtigen.

Lange periode van herstel

“Ik heb mijn loopbaan vorig jaar opgegeven. Ik heb mijn tourkaart ingeleverd en dacht; het is genoeg. Ik was mezelf niet meer. Ik kon me niet meer focussen. Het was allemaal teveel, het reizen en omgaan met nederlagen. Er was nog vijf tot tien procent van de echte Raymond over”, vertelt Van Barneveld in gesprek met Sky Sports.

“Er was nog vijf tot tien procent van de echte Raymond over” – Raymond van Barneveld

“Ik had niet de kracht om terug te vechten. Ik heb tien tot elf maanden nodig gehad om weer met beide benen op de grond te staan.” Van Barneveld zegt verder: “Ik was mezelf niet meer. Ik was niet gelukkig. Ik zat midden in een scheiding, waar ik nog steeds in zit. Je kunt niet de dingen doen die je wilt als je er niet met je hoofd bij bent.”

ZIE OOK: Van Barneveld: ‘Ik voel me as Messi tussen de amateur-voetballers’

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld heeft zijn pijlen weer opgepakt en kijkt uit naar zijn rentree. © PDC/Lawrence Lustig

Laatste profjaar Van Barneveld een ramp

Van Barneveld omschrijft in de podcast The Darts Show het laatste jaar als profdarter als een ramp. “Degradatie uit de Premier League, geen plek in het team voor de World Cup of Darts en geen kwalificatie voor andere grote toernooien. Het was een verschrikkelijk jaar.”

Zelf dacht Van Barneveld dat op zijn allerlaatste WK, in december van 2019, alsnog alles op z’n plek zou vallen. “Ik hield mezelf voor dat alles goed zou komen op het WK. Toen kwam die eerste ronde en zakte de grond onder mijn voeten vandaan”, doelt hij op de dramatische uitschakeling tegen de Amerikaanse laagvlieger Darin Young. “Ik was zo terneergeslagen en depressief, ik kan dat interview bij Sky ook niet meer terugkijken.” In het bewuste emotionele gesprek met de broadcaster stelde Van Barneveld dat hij zichzelf “deze ramp nooit ging vergeven”.

ZIE OOK: Van Barneveld kan zich niet kwalificeren voor WK darts 2020

Van Barneveld ‘meer positief nu’

Een zwart gat volgde. “Ik was drie tot vier maanden depressief. Ik kon geen darts meer zien en kon geen pijl meer aanraken, zo klaar was ik ermee.” Inmiddels is Van Barneveld terug op aarde en heeft hij zich aangesloten bij Team Benji, waar hij sinds oktober samen met Jeffrey de Zwaan traint. Hij gooit in oefenpotjes inmiddels weer gemiddelde scores van 100, zo zegt hij.

“Ik voel me een ander persoon op het moment. Ik ben ontzettend blij met deze kans en hopelijk kan ik in de toekomst weer mooie dingen laten zien en terugkeren op de grote podia. Ik ben meer positief nu. Ik voel dat ik een ander persoon ben”, aldus ‘Barney’.