Uitbundige Van Gerwen moet scoren met rustige Noppert

Met een gehavende titelverdediger en een nieuwe partner voor Michael van Gerwen gaat vrijdag de World Cup of Darts van start. Maar liefst 32 landen verschijnen met een team aan de oche in de Salzburgarena in Oostenrijk.

Van Gerwen won het toernooi drie keer met Raymond van Barneveld, maar speelt in 2020 samen met Danny Noppert. De Fries is met zijn 21e plek de 2e Nederlander op de Order of Merit. Het Oranje-duo trapt vrijdagavond af tegen Brazilië. De Zuid-Amerikanen behoren met Diogo Portela en Bruno Rangel normaal gesproken tot de opvulling van het toernooi.

Van Gerwen en Noppert zijn echter niet met de beste resultaten naar Oostenrijk afgereisd. Zo kreeg Noppert bij het EK van afgelopen weekeinde een pak slaag (0-6 in legs) in de eerste ronde van landgenoot Dirk van Duijvenbode. Van Gerwen werd in de tweede ronde uitgeschakeld door Ian White. De drievoudig wereldkampioen was ondanks dat hij flink baalde wel tevreden met zijn spel. Twee keer een gemiddelde van 100+ biedt volgens hem voldoende perspectief. Hij ziet de World Cup of Darts dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Raymond van Barneveld Michael van Gerwen
Raymond van Barneveld (r) en Michael van Gerwen veroveren in 2017 bij het WK landenteams de titel. © PDC/Lawrence Lustig

Vorig jaar ging Van Gerwen met Jermaine Wattimena in de halve finales verrassend ten onder tegen Ierland. Wattimena legde zichzelf tijdens het toernooi te veel druk op, omdat hij samen met de beste darter ter wereld speelde. De verwachting is dat dit met de nuchtere Noppert niet snel zal gebeuren. Een uitbundige Van Gerwen en een rustige Noppert moeten elkaar in balans kunnen houden.

Titelverdediger Schotland gehavend

Schotland is in Salzburg de regerend kampioen, maar Peter Wright en Gary Anderson zijn vanwege het coronavirus niet afgereisd naar Oostenrijk. Hun vervangers Robert Thornton en John Henderson zijn van een heel ander kaliber, waardoor Schotland dit keer niet tot de topfavorieten en niet eens tot de geplaatste landen behoort.

Wales behoort met de in vorm verkerende Gerwyn Price en Jonny Clayton tot de favorieten. Net als Nederland en het Engelse team met Michael Smith en Rob Cross.

Wales behoort met Gerwyn Price tot de favorieten.
Wales behoort met Gerwyn Price tot de favorieten. © PDC/Lawrence Lustig

Speelschema

Vrijdag 6 november, 13:00 uur

8 partijen in de eerste ronde:

Litouwen – Gibraltar

Portugal – Hongarije

Nieuw Zeeland – Denemarken

Noord-Ierland – Canada

België – Tsjechië

Oostenrijk – USA

Engeland – Filipijnen

Italië – Spanje

Vrijdag 6 november, 19:00 uur

8 partijen in de eerste ronde:

Zweden – Griekenland

Japan – Schotland

Polen – Zuid-Afrika

Ierland – Australië

Wales – Rusland

Duitsland – Finland

Nederland – Brazilië

Hong Kong – Letland

Zaterdag 7 november, 13:00 uur

4x tweede ronde

Zaterdag 7 november, 19:00 uur

4x tweede ronde

Zondag 8 November, 13:00 uur

Kwartfinale

Zondag 8 November, 19:00 uur

Halve finale en Finale

Deelnemers geplaatste landen

(1) Engeland – Michael Smith & Rob Cross

(2) Wales – Gerwyn Price & Jonny Clayton

(3) Nederland – Michael van Gerwen & Danny Noppert

(4) Noord-Ierland – Daryl Gurney & Brendan Dolan

(5) België – Dimitri Van den Bergh & Kim Huybrechts

(6) Duitsland – Max Hopp & Gabriel Clemens

(7) Ierland – William O’Connor & Steve Lennon

(8) Oostenrijk – Mensur Suljovic & Rowby-John Rodriguez