Raymond van Barneveld kan zich niet kwalificeren voor WK darts

Raymond van Barneveld had dit jaar nog graag een poging gewaagd om zich te kwalificeren voor het WK darts in december. De PDC heeft vanwege het coronavirus echter besloten om geen kwalificietoernooi meer te organiseren. “Er is me gezegd dat het niet doorgaat. Dat is jammer”, stelt de vijfvoudig wereldkampioen darts.

Van Barneveld maakte vorige maand bekend dat hij een comeback heeft gepland. Zo zal hij zich in januari van volgend jaar melden voor de Qualifying School, waar ‘Barney’ hoopt een PDC-tourkaart te bemachtigen. Destijds liet hij ook al doorschemeren dat hij deelname aan een WK-kwalificatietoernooi niet direct uitsloot. “Daar had ik me ook een beetje op gericht”, zei Van Barneveld in de dartspodcast van Sky Sports. “Maar dat gaat helaas niet gebeuren.”

De kans dat Van Barneveld bijvoorbeeld een wildcard voor het wereldkampioenschap krijgt van de PDC lijkt daarnaast uitgesloten. ‘Barney’ werd bij de PDC eenmaal wereldkampioen. Hij zegevierde in 2007 in een zinderende finale (7-5) over zijn eeuwige rivaal Phil Taylor.

Of begin 2021 de Q-school doorgaat, is overigens ook nog niet bevestigd door de PDC. “Dat is ook nog onzeker”, weet Van Barneveld. “In een venue met 400 tot 600 spelers, ik weet niet hoe ze dat gaan organiseren. Maar dat weten we snel genoeg.” De inmiddels 53-jarige Hagenaar heeft zo nog geen zekerheden. “Ik weet niet wat ik kan verwachten, want ik heb er ook nog nooit gespeeld. Het wordt moeilijk, je speelt elke dag met honderden darters.”

Totaal andere Van Barneveld

Van Barneveld voelt zich – zo stelt hij in de podcast The Dart Show – wel een totaal ander mens dan toen hij bij zijn laatste WK al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Op die manier kwam er vorig jaar een dramatisch einde aan zijn loopbaan. Nu voelt hij weer de honger naar het darts en nieuwe successen. “Ik zou het niet kunnen als ik er in mijn hoofd niet klaar voor was. Het wordt niet makkelijk, maar aan de andere kant gaat het misschien wel heel snel. We weten allemaal hoe goed ik kan spelen, als ik er hard voor werk zoals ik nu doe.”

ZIE OOK: Raymond van Barneveld: ‘Zo’n gigantische klap in mijn gezicht’

Sinds oktober traint Van Barneveld naar eigen zeggen dagelijks met Jeffrey de Zwaan, met wie hij samen Team Benji vormt. In de podcast vertelt hij dat zijn niveau stijgende is en weer gewoon gemiddelden van rond de honderd noteert. De weg terug is ingezet.

ZIE OOK: Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen domineren toplijst