Michael van Gerwen speelt ondanks beknelde zenuw; wel wijzigt Nederland de tactiek

Michael van Gerwen heeft last van een beknelde zenuw in zijn rug, maar komt vanmiddag toch uit voor Nederland in de World Cup of Darts. Zo meldt PDC. Samen met Danny Noppert moet hij een plek in de halve finales zien veilig te stellen. Tegenstander is Duitsland.

Van Gerwen was zaterdagavond na de winst op de Spanjaarden nog vol goede moed, maar werd vanmorgen wakker met last van zijn rug. Dat werd opvallend genoeg via een statement van PDC bekendgemaakt. De nummer één van de wereld onderging vervolgens een medische behandeling en voelt zich naar verluidt fit genoeg om toch aan de oche te verschijnen.

Andere opstelling Nederland

Wel heeft Nederland de tactiek gewijzigd. Noppert speelt nu de eerste partij tegen Gabriel Clemens en kopman Van Gerwen verschijnt in het tweede duel tegenover Max Hopp. Bij terugtrekken van Van Gerwen had Nederland geen vervanger mogen oproepen. In dat geval had automatisch uitschakeling gevolgd.

Van Gerwen loopt normaal gesproken niet weg voor zijn verantwoordelijkheden en speelt daardoor eigenlijk altijd de eerste partij. Door nu door te schuiven naar de tweede wedstrijd gunt hij zijn rug extra rust. Mocht er na twee partijen een gelijke stand op het scorebord staan, dan volgt een allesbeslissende koppelwedstrijd.

Eerder rugproblemen Van Gerwen

Het is niet de eerste keer dat Van Gerwen last van zijn rug ondervindt. Drie jaar geleden moest hij daardoor al eens de UK Open en een speelavond in de Premier League laten schieten. In 2017 kampte de inmiddels drievoudig wereldkampioen tijdens de World Cup of Darts daarnaast met een voetblessure. Benito van der Pas werd toen ingevlogen als mogelijk vervanger, maar dat bleek niet nodig. Van Gerwen herstelde voldoende en pakte met Raymond van Barneveld de wereldtitel. In de finale werd Wales met 3-1 verslagen.

Van Gerwen was in Oostenrijk samen met Danny Noppert in de eerste ronde al te sterk voor Brazilië en ook tegen Spanje werd dus gewonnen. De kwartfinales staan voor zondagmiddag op het programma. De halve finales en de finale worden vanavond gespeeld. Titelverdediger Schotland werd eerder al uitgeschakeld door Wales.