‘Geblesseerde’ Van Gerwen mist wedstrijdpijl; Nederland eruit op World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Danny Noppert zijn in de kwartfinales van de World Cup of Darts uitgeschakeld. In een beslissende koppelpartij ging het Nederlandse duo onderuit tegen de Duitsers Gabriel Clemens en Max Hopp. Waar een ‘geblesseerde’ Van Gerwen in het enkelspel na een eerdere nederlaag van Noppert nog wel orde op zaken had gesteld, lukte hem dat met zijn Friese teamgenoot niet in het beslissende dubbelspel.

Bijna was Van Gerwen in de Salzburgerarena niet eens aan de oche verschenen. De 31-jarige Vlijmenaar was zondagochtend wakker geworden met flinke rugklachten. Zo ernstig dat hij medisch moest worden behandeld. Na onderzoek bleek een beknelde zenuw de oorzaak. Uiteindelijk voelde de nummer één van de wereld zich fit genoeg om toch te spelen.

Nederland in andere opstelling

Wel wijzigde Nederland de vaste opstelling. Zo schoof kopman Van Gerwen door naar de tweede partij en treft daarin Hopp. Noppert moest het bal openen tegen Clemens. Zo kon Van Gerwen zijn rug iets meer rust gunnen. Het begin was niet veelbelovend voor Nederland. Clemens, de nummer 32 van de wereld, liet zich in de tweede leg direct gelden met een prachtige 156-finish. Zo brak hij zijn opponent en liep uit naar een 2-0 voorsprong.

Danny Noppert moest tegen Duitsland als eerste aan de bak. © Kais Bodensieck/PDC Europe

In een uitermate slechte derde leg, met gemiddelden van 68 en 60, was Noppert vervolgens de meest gelukkige via dubbel 5. Daarmee verkleinde hij de marge en even later werd de stand weer in balans gebracht. Uiteindelijk moest de laatste zevende leg de beslissing brengen. Daarin bleek Clemens het meest koelbloedig. Zo verloor Noppert, die een matig gemiddelde van 84,91 noteerde, met 3-4 in legs.

ZIE OOK: Van Gerwen speelt toch ondanks beknelde zenuw

Van Gerwen liet zich ondanks zijn rugproblemen niet gek maken. De nummer één van de wereld deed wat hij moest doen en dat was relatief eenvoudig winnen van Hopp. Na een sterk begin met twee 13-darters begon het echter wel moeizamer te lopen. Zijn gemiddelde zakte van 100+ terug naar onder de 90 punten per drie pijlen. Zo verzuimde hij een 3-0 voorsprong te nemen, maar daarna stootte hij met een eindgemiddelde van 87,00 toch door naar een 4-1 overwinning.

Glimlach Van Gerwen verdwijnt

In de koppelpartij namen Van Gerwen en Noppert al snel een 2-0 voorsprong. Noppert was tot tweemaal toe precies op dubbels, tot groot genoegen van een glimlachende Van Gerwen op het podium. Er leek geen vuiltje aan de luchtje, maar de Duitsers gaven niet op.

Zes wedstrijdpijlen Duitsland

Drie legs later stonden Clemens en Hopp, mede dankzij een inzinking van Nederland, zelfs op een 3-2 voorsprong. Maar Nederland trok via een benutte dubbel 5 van Van Gerwen de stand toch weer gelijk. In de allesbeslissende leg mocht Duitsland beginnen en benutte dat voordeel uiteindelijk optimaal. Doordat Duitsland enkele wedstrijdpijlen onbenut liet, kreeg Van Gerwen alsnog een kans vanaf 80. Zijn enige kans op dubbel 20 ging echter niet raak. Daarna klaarde Clemens bij wedstrijdpijl 6 wel de klus. Zo lachten de Duitsers toch het laatst.

Eerder bij de World Cup of Darts wist Nederland wel te winnen van Brazilië en Spanje. Maar de kwartfinale bleek dus het eindstation. Vorig jaar strandde Van Gerwen met Jermaine Wattimena als partner in de halve finales. Daarin werd toen verloren van Ierland. Van Gerwen won met Raymond van Barneveld driemaal het officieuze WK voor landenteams.

ZIE OOK: alle uitslagen in de kwartfinales van de World Cup of Darts.