Kwartfinales World Cup of Darts: Duitsland verslaat Nederland

De World Cup of Darts is aanbeland bij de finaledag. Voor Nederland kwam in de kwartfinales een einde aan het toernooi. Michael van Gerwen en Danny Noppert verloren met 1-2 van de Duitsers Gabriel Clemens en Max Hopp.

Wie wordt de opvolger van Schotland? De titelverdediger werd in de tweede ronde uitgeschakeld door Wales. Dat mocht overigens geen verrassing heten. De Schotten verschenen in Salzburg immers niet in hun sterkste opstelling.

Peter Wright en Gary Anderson waren vanwege het coronavirus achtergebleven in Groot-Brittannië. Hun vervangers John Henderson en Robert Thornton waren uiteindelijk niet opgewassen tegen de nieuwe titelfavorieten Gerwyn Price en Jonny Clayton.

Rob Cross voorkwam met Michael Smith ternauwernood een uitschakeling op de World Cup of Darts. © Kais Bodensieck/PDC Europe

Engeland ontsnapt

Het als eerste geplaatste Engeland ontsnapte aan uitschakeling. Nadat Michael Smith van Mensur Suljovic had verloren, overleefde Rob Cross wedstrijdpijlen tegen Rowby-John Rodriguez. In een spannende koppelpartij trok het Engelse duo vervolgens de zege met 4-3 in legs over de streep.

België plaatste zich als eerste voor de halve eindstrijd. Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh beslisten de strijd met Canada na een beslissende koppelwedstrijd. De als vijfde geplaatste Belgische darters wonnen die partij met 4-2 in legs. Huybrechts kwam vooral in het enkelspel goed voor de dag. Tegen Jeff Smith noteerde hij een gemiddelde van 108,32.

Simon Whitlock was dicht bij een mooie overwinning op Gerwyn Price, maar hij leed een onnodige nederlaag doordat hij vijf wedstrijdpijlen onbenut liet. Zijn gemiddelde van 104.13 was daarmee puur en alleen voor de statistieken. Price zette Wales namelijk gewoon op een 1-0 voorsprong. Toch moest ook hier een koppelpartij de beslissing brengen, omdat Jonny Clayton met 2-4 van Damon Heta verloor. Daarin bleken Price en Clayton toch te sterk voor de Australiërs.

Michael van Gerwen heeft last van een beknelde zenuw in zijn rug, maar gaat toch spelen tegen Duitsland. © Kais Bodensieck/PDC Europe

Van Gerwen speelt ondanks beknelde zenuw

Voor Nederland zat het op zondag allemaal niet mee. Het was aanvankelijk nog onzeker of Van Gerwen zou spelen. Hij ondervond hinder van een beknelde zenuw in zijn rug, maar was fit genoeg om aan de oche te verschijnen. Nadat Noppert in het enkelspel van Clemens had verloren, wist Van Gerwen wel van Hopp te winnen. In de beslissende koppelpartij miste Van Gerwen nog een wedstrijdpijl en verloor het Nederlandse dartduo met 3-4 in legs.

ZIE OOK: Nederland met ‘geblesseerde’ Van Gerwen ten onder

Van Gerwen was overigens de enige speler in het toernooi die weet hoe een eindoverwinning bij de World Cup of Darts smaakt. Hij won het mondiale toernooi driemaal (2014, 2017 en 2018) eerder, alle keren met Raymond van Barneveld aan zijn zijde.

Kwartfinales World Cup of Darts

Ook al is Dimitri van den Bergh (l) de hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst, hij laat het kopmanschap aan zijn ervaren landgenoot Kim Huybrechts. © Kais Bodensieck/PDC Europe
CanadaBelgië (5)1-2
Jeff SmithKim Huybrechts1-4
Matt CampbellDimitri van den Bergh4-1
Smith/CampbellHuybrechts/Van den Bergh2-4
Rob Cross is met zijn Engelse partner Michael Smith als eerste geplaatst. © Kais Bodensieck/PDC Europe
Engeland (1)Oostenrijk (8)
Michael SmithMensur Suljovic3-4
Rob CrossRowby-John Rodriguez4-3
Smith/CrossSuljovic/Rodriguez4-3
Wales behoort met Gerwyn Price tot de favorieten.
Gerwyn Price is de kopman van het als tweede geplaatste Wales. © Kais Bodensieck/PDC Europe
Wales (2)Australië
Gerwyn PriceSimon Whitlock4-3
Jonny ClaytonDamon Heta2-4
Price/ClaytonWhitlock/Heta4-2
Michael van Gerwen is de enige speler op de World Cup of Dart die het toernooi al eens heeft gewonnen. © Kais Bodensieck/PDC Europe
Nederland (3)Duitsland (6)
Danny NoppertGabriel Clemens3-4
Michael van GerwenMax Hopp4-1
Noppert/Van GerwenClemens/Hopp3-4

ZIE OOK: Nederland wijzigt opstelling na rugproblemen bij Van Gerwen

De halve finale en de eindstrijd staan zondagavond (vanaf 19:00 uur) op het programma. De winnaar van de World Cup of Darts ontvangt in totaal 70.000 Britse ponden. De hoofdprijs moet wel onder de twee spelers worden verdeeld.