‘Gruwelijke fouten’ besparen Noppert én ook Van Gerwen extra energie

Dat Danny Noppert zaterdagavond bij de World Cup of Darts in zijn partij met Jesus Noguera ontsnapte, zag Michael van Gerwen ook. “Hij heeft gruwelijke fouten gemaakt”, doelt Van Gerwen op de Spanjaard, die bij een mogelijke 167-finish toch voor de bull ging. En dat terwijl Noppert met 222 nog niet eens op een finish stond.

“In zo’n geval moet je het gewoon goed wegzetten op dubbel”, vervolgde Van Gerwen. Dat deed Noguera dus niet. Doordat hij miste, bleef het ongelukkige aantal van 25 over. “Ik heb geluk gehad dat hij die dubbels miste”, stelde Noppert. Noguera kreeg namelijk nog meer mogelijkheden om een beslissende koppelpartij af te dwingen. In totaal vielen zes pijlen aan de verkeerde kant van het vak. “Danny heeft daar goed op geanticipeerd en het wel afgemaakt.”

Van Gerwen zag opnieuw – net als in de eerste wedstrijd tegen Brazilië – dat Noppert behoorlijk nerveus was. “Ik wist dat hij onder druk stond, omdat hij nog nooit van Jesus had gewonnen. Maar met zijn kwaliteiten, moet hij hem gewoon van het bord gooien. Hij zet er zelf te veel druk op en maakt het zichzelf daardoor onnodig moeilijk.”

Miichael van Gerwen kende geen problemen met de Spanjaard Toni Alcinas. © Kais Bodensieck/PDC Europe

Zelf verspeelde Van Gerwen in zijn partij tegen Toni Alcinas weinig energie. Met een gemiddelde van 101,90 en een 4-0 zege spraken de cijfers boekdelen. “Ik was ook vol vertrouwen en heb makkelijk gewonnen.” Dankzij de twee gewonnen singlesstapte Nederland de kwartfinales van de World Cup of Darts binnen.

ZIE OOK: Van Gerwen kijkt toe: Noppert trekt zege moeizaam over de streep

Cijfers Michael van Gerwen

ScoresVan Gerwen
Gemiddelde101,90
Aantal 180’ers1
Aantal 140+3
Aantal 100+10
Finishpercentage57,14% met 4 uit 7

Cijfers Danny Noppert

ScoresNoppert
Gemiddelde92,01
Aantal 180’ers2
Aantal 140+6
Aantal 100+15
Finishpercentage30,77% met 4 uit 13

Favoriet tegen Duitsland

Noppert en Van Gerwen waren het er over eens dat met name de eindoverwinning telde. Bij de laatste acht treft het Nederlandse duo zondagmiddag het Duitsland van Gabriel Clemens. en Max Hopp, de nummers 32 en 34 van de wereld. Van Gerwen is daarentegen nog altijd de leider in het klassement van de Order of Merit en Noppert staat op de 21e positie.

Gabriel Clemens (l) en Max Hopp zijn de volgende tegenstanders van Nederland. © Kais Bodensieck/PDC Europe

“We zijn opnieuw de absolute favoriet”, loopt Van Gerwen dan ook niet weg voor zijn verantwoordelijkheden. “Ik denk dat het vanaf nu ook alleen maar beter kan gaan. We moeten in onze eigen kwaliteiten geloven en zorgen dat we de juiste dingen op het juiste moment doen.” Eén ding weet de 31-jarige Vlijmenaar wel: “We moeten dit samen doen. Alleen kun je dit toernooi winnen. Als je het nodig is, dan moeten we elkaars fouten goedmaken.”