Gerwyn Price aast met Wales op wereldtitel darts

De kans dat Schotland de titel bij de World Cup of Darts kwijtraakt, is vrij groot. De sterspelers Peter Wright en Gary Anderson zijn namelijk niet present in Oostenrijk. Zij worden vervangen door Robert Thornton en John Henderson. “Dit betekent heel veel voor me”, stelt Henderson over zijn verrassende uitverkiezing voor Schotland.

“Voor mij is dit een mooie kans. Ik voel heel veel trots”, vervolgt Henderson, die op de wereldranglijst de 38e plek bezet. Zijn medespeler Thornton loopt al heel lang mee in het circuit, maar is inmiddels wel afgezakt naar plek 67. In de eerste ronde wacht vrijdag Japan, dat wordt vertegenwoordigd door Seigo Asada en Yuki Yamada.

John Henderson moet de eer van Schotland zien te verdedigen. © PDC/Lawrence Lustig

“We gaan ons best doen”, blikt Henderson vooruit. “Er ligt wel enige druk op onze schouders. Veel mensen verwachten dat Schotland het goed doet. Het wordt geen makkelijke wedstrijd, want Japan kan zeker gevaarlijk zijn.”

Wales als topfavoriet

Wales behoort bij de World Cup of Darts tot de absolute favorieten. Zo won kopman Gerwyn Price dit jaar al twee majors (World Grand Prix en World Series of Finals) en reikte Jonny Clayton bij het afgelopen EK darts tot de halve finales. Zij zijn respectievelijk de nummers 3 en 16 van de wereld.

“Jonny steekt op het juiste moment van het jaar in een goede vorm en ik speel de laatste tijd ook gewoon goed”, aldus Price. “Hopelijk kunnen we de trofee mee naar huis nemen.” De eerste opponent van Wales is Rusland, waar Boris Koltsov en Aleksei Kadochnikov aan de oche verschijnen.

Rob Cross vormt samen met Michael Smith het Engelse koppel, dat als eerste is geplaatst bij de World Cup of Darts. © PDC/Lawrence Lustig

Engeland treft ‘gevaarlijk koppel’

Engeland is de nummer één geplaatst. Met Michael Smith en Rob Cross beschikt het team over twee wereldtoppers. Zo werd Cross in 2018 al eens wereldkampioen en verloor Smith in 2019 de WK-finale van Michael van Gerwen. “De eerste ronde is waarschijnlijk de meest lastige, omdat je alleen een koppwelwedstrijd over een kort format speelt”, zegt Cross. In de eerste ronde wordt gespeeld over een format van best of negen legs. In het vervolg van het toernooi worden vervolgens enkel- en koppelpartijen afgewerkt.

Engeland treft als eerste tegenstander de Filipijnen Lourence Ilagan en Noel Malicdem. “We moeten meteen goed spelen, want zij vormen een gevaarlijk koppel.” Naast Engeland en Wales behoort Nederland met Michael van Gerwen en Danny Noppert eveneens tot de titelkandidaten. Het Oranje-duo treft in de eerste ronde het Braziliaanse koppel Diogo Portela en Bruno Rangel.

Nederland en Wales kunnen elkaar in de halve finales treffen. Beide landen zijn respectievelijk als derde en tweede geplaatst en zijn in de onderste helft van het speelschema ingedeeld. Engeland is te vinden in de bovenste helft en stuit bij de laatste vier mogelijk op het als vierde geplaatste Noord-Ierland met Daryl Gurney en Brendan Dolan.