Er staat bij Winter Series veel op het spel voor Vincent van der Voort & co

In totaal binden 128 darters de komende dagen tijdens de Winter Series in Coventry de strijd met elkaar aan. Er staat bij de vijf vloertoernooien, onderdeel uitmakend van de Players Championships-series, veel op het spel voor onder meer Vincent van der Voort en de andere Nederlandse deelnemers.

Zo ontvangt de beste speler over de komende vijf dagen (opgeschoonde ranglijst) een startbewijs voor de Grand Slam of Darts, het majortoernooi dat volgende week maandag begint. Tot op heden zijn alleen Michael van Gerwen en Dirk van Duijvenbode – op basis van eerdere prestaties – zeker van deelname.

Overigens laat Van Gerwen sowieso de eerste dagen van de Winter Series schieten. De 31-jarige Vlijmenaar neemt extra rust, nadat hij met rugklachten van de World Cup of Darts terugkeerde.

ZIE OOK: Van Gerwen neemt extra rust en laat toernooien schieten

Players Championship Finals

Verder is er voor veel darters nog een plek te verdienen voor de Players Championship Finals (van 27 tot en met 29 november). De top-64 van de Players Championship Order of Merit plaatst zich voor het voorlaatste majortoernooi in 2020, voordat medio december het wereldkampioenschap darts begint.

In de top-64 staan momenteel elf Nederlanders. Michael van Gerwen (2e), Danny Noppert (8e), Jermaine Wattimena (25e), Vincent van der Voort (31e), Dirk van Duijvenbode (31e), Martijn Kleermaker (38e), Derk Telnekes (40e), Maik Kuivenhoven (43e), Jeffrey de Zwaan (50e), Niels Zonneveld (56e) en Benito van de Pas (56e). Bij de huidige stand zouden zij dus verzekerd zijn van deelname aan het eindtoernooi.

Jeffrey de Zwaan PDC/Lawrence Lustig

De totale prijzenpot in Coventry is gevuld met 375.000 Britse ponden. Elke dagwinnaar ontvangt 10.000 pond. In de voorgaande Summer en Autumn Series wist Van Gerwen bij de tien toernooien driemaal de eindzege te pakken. De verschillen op de Players Championship Order of Merit zijn overigens niet groot, dus er kunnen zeker nog verschuivingen optreden.

Top-32 van PDC Order of Merit

Tot slot is na de Winter Series een plek in de top-32 van de PDC Order of Merit uitermate belangrijk. De beste 32 spelers van de wereldranglijst mogen straks bij het WK darts namelijk de eerste ronde overslaan. Momenteel staan er vijf Nederlanders in die top-32: Van Gerwen (1e), Noppert (21e), De Zwaan (23e), Wattimena (25e) en Van der Voort (26e).

Dirk van Duijvenbode is op plek 46 vervolgens de volgende Nederlander. Het verschil met de top-32 is voor hem echter te groot.

ZIE OOK: Slechte beurt Nederlandse darters bij kwalificatie Grand Slam of Darts