Vooruitblik EK darts: Rob Cross verdedigt titel, Michael van Gerwen moet opstaan

Het Europees kampioenschap darts begint donderdag in de Konig Pilsener Arena in Oberhausen. Natuurlijk verschijnt ook Michael van Gerwen als viervoudig winnaar aan de oche. Hij treft in de eerste ronde Darius Labanauskas, de Litouwer die twee jaar geleden op het WK nog voor een sensatie zorgde door Raymond van Barneveld uit te schakelen.

Van Gerwen won het EK dus al vier keer. Toch is het weer even geleden dat hij voor het laatst bij het Europese titeltoernooi als winnaar op het podium stond. Vanaf 2014 won de 31-jarige Vlijmenaar viermaal op rij. Bij de laatste twee edities sneuvelde hij voortijdig. Vorig jaar verloor hij in de eerste ronde verrassend van Ross Smith. Bij de editie van 2018 ging het in de tweede ronde mis tegen Steve West.

Van Gerwen alleen bij UK open de sterkste

Voor het vertrouwen van Van Gerwen zou een toernooizege weer eens welkom zijn. Dit jaar was hij bij de eerdere majortoernooien alleen de beste bij de UK Open. Wel haalde hij op de Europese Tour de afgelopen weken twee keer een eindstrijd. Beide finales gingen tegen respectievelijk Jose de Sousa en Joe Cullen wel verloren. De drievoudig wereldkampioen weet wat hem te doen staat. De eerste horde die moet worden genomen, is in elk geval Labanauskas.

Michael van Gerwen The Masters
Michael van Gerwen hoopt in Oberhausen zijn vijfde Europese titel bij te schrijven. © PDC/Lawrence Lustig.

Nederlands affiche op EK darts

Bij het EK darts staat ook een Nederlands affiche op de rol. Zo speelt Danny Noppert tegen Dirk van Duijvenbode. Noppert vormt een week later samen met Van Gerwen het Nederlands duo bij het WK voor landenteams. Van Duijvenbode maakte onlangs bij de World Grand Prix naam. Bij het betreffende majortoernooi reikte hij verrassend tot de finale, waarin de Westlander uiteindelijk verloor van Gerwyn Price.

Titelverdediger Rob Cross speelt in Oberhausen bij het EK tegen een Nederlander. Hij moet in de eerste schifting zien af te rekenen met de relatief onbekende Martijn Kleermaker, die op de wereldranglijst 80e staat. Verder treft Jeffrey de Zwaan een man in vorm. Hij is gekoppeld aan De Sousa, die onlangs dus Van Gerwen van een titel afhield. Maik Kuivenhoven treft tot slot met Nathan Aspinall ook een wereldtopper.

Het EK darts begint donderdag en eindigt op zondag.

Speelschema eerste ronde EK darts

Jamie Hughes Dave Chisnall
Krzysztof Ratajski Steve West
Mervyn King Ian White
Jose de SousaJeffrey de Zwaan
James Wade Steve Lennon
Devon PetersenAndy Hamilton
Michael Smith Ross Smith
Danny Noppert Dirk van Duijvenbode
Nathan Aspinall Maik Kuivenhoven
Joe Cullen William O’Connor
Rob Cross Martijn Kleermaker
Jonny ClaytonMax Hopp
Michael van Gerwen Darius Labanauskas
Gerwyn PriceKim Huybrechts
Peter Wright Gabriel Clemens
Mensur Suljovic Daryl Gurney