Toeschouwers zitten Dirk van Duijvenbode flink dwars

Dirk van Duijvenbode stond in Oberhausen voor de tweede opeenvolgende keer in een kwartfinale. Waar hij recent bij de World Grand Prix verrassend de eindstrijd haalde, strandde de 28-jarige Westlander dit keer op het EK darts bij de laatste acht. Van Duijvenbode had na afloop een duidelijke verklaring voor zijn nederlaag. Hij werd tijdens de wedstrijd afgeleid door twee schreeuwende toeschouwers.

Bij het Europees kampioenschap werden onder strikte voorwaarden weer fans toegelaten. Tijdens de coronaperiode worden de darttoernooien hoofdzakelijk zonder publiek afgewerkt, maar in de Koning Pilsener Arena mochten maximaal 250 toeschouwers de partijen bijwonen. Uitverkocht raakte het EK niet, want er kwamen slechts zo’n honderd man op het event af.

Geen antwoord op geschreeuw

“Het publiek was voor mij, maar ze hielpen me niet”, schetste Van Duijvenbode na de 4-10 nederlaag tegen Jonny Clayton het contrast. “Er waren elke keer een of twee personen die gingen schreeuwen op het moment dat ik ging gooien”, vervolgde hij voor de camera’s van RTL7. “Daar had ik geen antwoord op.”

Jonny Clayton bereikt dankzij een zege op Dirk van Duijvenbode de halve finales op het EK darts. © PDC/Lawrence Lustig

Van Duijvenbode handelde na de eerste sessie van 5 legs wel en deed zijn meegebrachte oordopjes in. “Maar het geluid kwam er gewoon doorheen. Ik bleef het horen.” De administratief medewerker van een auberginekwekerij in ‘s-Gravenzande werd er naar eigen zeggen zelfs moedeloos van. “Het zit in je kop en je kunt het niet loslaten.”

“Ik had die wedstrijd 100 procent niet verloren als ik er geen last van had gehad” – Dirk van Duijvenbode

Zelf vond Van Duijvenbode dat hij in de openingsfase het verschil had moeten maken en misschien wel met 5-0 aan de leiding had moeten gaan. De daadwerkelijke cijfers gaven echter een heel ander beeld en dat was een voorsprong van 3-2 voor Clayton. De Nederlander kon zichzelf niet uit de dip trekken, getuige ook zijn gemiddelde van slechts 84,21. Al gooide Clayton met 88,19 niet heel veel beter. “Ik had die wedstrijd 100 procent niet verloren als ik er geen last van had gehad”, baalde Van Duijvenbode verder. “Maar goed, ik wil ook geen excuses zoeken, want uiteindelijk is het mijn schuld dat ik het niet kan handelen.”

Sprong op wereldranglijst

Als troost mocht Van Duijvenbode als kwartfinalist wel weer 20.000 Britse ponden bijschrijven. Ook stijgt hij op de wereldranglijst van de 54e naar de 46e plek. Hij is zo aan een flinke opmars bezig. Enkele weken geleden stond hij op de zogenoemde Order of Merit nog op positie 73. Maar door zijn finaleplek bij de World Grand Prix en het bereiken van de laatste acht op het EK telt Van Duijvenbode steeds meer mee in de dartwereld.