Teleurstelling bij Michael van Gerwen na weer een nederlaag in finale

Michael van Gerwen komt steeds dichter bij een toernooizege. In de laatste weken bereikte de topdarter uit Nederland twee keer een finaleop de European Tour, maar beide keren trok hij aan het kortste eind. Bij de International Darts Open in het Duitse Riesa verloor Van Gerwen zondagavond van Joe Cullen. “Ik ben teleurgesteld in mezelf”, liet hij weten.

Van Gerwen kaartte vervolgens direct het probleem aan: het uitgooien van legs. “Mijn finishes waren niet goed genoeg en zeker niet van het niveau wat ik van mezelf verwacht.” In de eindstrijd tegen Cullen verzilverde hij vijf van de veertien kansen. Zijn gemiddelde kwam uit op 91,37 en dat bleek gewoonweg niet voldoende om aanspraak te kunnen maken op de titel.

Michael van Gerwen: ‘Ik kwam niet opdagen’

Eerder in het toernooi had Van Gerwen zichzelf al vermanend toegesproken toen hij zaterdag via een overwinning (6-4 in legs) op Madars Razma de achtste finales wist te bereiken. In die partij gooide hij een gemiddelde score van 89,98. “Ik kwam niet opdagen”, stelde hij toen zelfkritisch vast. “Ik had niet de juiste focus. Ik zal beter moeten presteren, wil ik hier de titel kunnen winnen.”

De laatste dag van de International Darts Open begon Van Gerwen tegen Andy Hamilton opnieuw met een gemiddelde van onder de negentig punten per drie pijlen, maar desondanks stapte hij als winnaar (6-5 zege) van het podium. In de kwartfinale stond plotseling weer de oude Van Gerwen aan de oche, zo leek. Met een gemiddelde van 102,18 boekte hij een mooie overwinning (6-3) op James Wade.

Van Gerwen ontsnapt aan uitschakeling

Vervolgens had Van Gerwen bij de laatste vier het geluk aan zijn zijde. Tegen Mensur Suljovic overleefde hij vier wedstrijdpijlen en won zo alsnog met 7-6 in legs. Ook in die partij bleef zijn gemiddelde onder de 90. Uiteindelijk kwam de drievoudig wereldkampioen in de finale niet meer weg met zijn middelmatige spel. Dit keer noteerde hij een score van 91,37 tegenover 97,19 van zijn tegenstander Cullen.

Joe Cullen is de grote winnaar van de International Darts Open. ©PDC/Lawrence Lustig

Nadat Van Gerwen een week eerder bij de European Darts Grand Prix in de eindstrijd verloor van de Portugees Jose de Sousa ging hij dit keer dus in het zicht van de haven ten onder(5-8 in legs) tegen Cullen. Nu mag Van Gerwen zich gaan opmaken voor het Europees kampioenschap darts, dat donderdag in Oberhausen begint. Daar treft de viervoudig winnaar van het toernooi in de eerste ronde Darius Labanauskas.