Raymond van Barneveld: ‘Zo’n gigantische klap in mijn gezicht’

“Ik heb nooit echt helemaal 100% achter mijn beslissing gestaan”, zegt Raymond van Barneveld bij het bekendmaken van zijn rentree, zo’n 9 maanden na zijn afscheid als professioneel darter.

“Ik, stoppen met darten? Dat is mijn leven”, zegt de 53-jarige Barney altijd gedacht te hebben. ”Je haalt eigenlijk een kindje bij me weg en dat heeft nooit lekker gevoeld.”

Afscheidstournee

Zijn afscheidstournee in 2019 verliep bepaald niet zoals Van Barneveld het zich had voorgesteld. “In plaats van dat ik ben gaan genieten en heb geprobeerd overal mooi afscheid te nemen, heb ik te veel druk geprobeerd er op te zetten”, aldus de Hagenaar tegenover RTL. “Dat resulteerde uiteindelijk in degradatie uit de Premier League en 2 keer 7-1 verliezen in Rotterdam. Daarna kondigde ik eigenlijk aan dat ik het lekker voor gezien moest houden. Had ik dat nou maar gedaan, dan was me een hoop ellende bespaard gebleven…”

Ik ben echt wekenlang niet te genieten geweest

“Daarna krabbelde ik toch weer iets op, in augustus, met de World Series of Darts in Nieuw-Zeeland. Ik verloor daar in de finale van Michael (van Gerwen, red.) dan helaas. Ik bleef continu hopen dat het op het WK wel goed zou komen. Dat werd desastreus, dat werd zo’n gigantische klap in mijn gezicht. Ik ben echt wekenlang niet te genieten geweest.”

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld was lange tijd niet te genieten. ©PDC/Lawrence Lustig

Waarom trainen?

Op het WK werd de 5-voudig wereldkampioen in de eerste ronde uitgeschakeld door laagvlieger Darin Young uit de Verenigde Staten (3-1).

“Daarna heb ik 8, 9 maanden de tijd gehad om over dingen na te denken. Weinig gedart. Mensen vroegen of ik nog aan het trainen was. Maar waarom zou ik? Ik dart toch niet meer, hoef niet meer in vorm te zijn, niks.”

‘Ray, ik vind er niks meer aan zonder jou’

“Maar je merkt in de eerste drie maanden van dit jaar, toen er nog gedart werd er demonstraties werden gegeven, dat mensen zeggen: ‘Ray, ik vind er niks meer aan zonder jou. Ik kijk niet meer. We gaan je missen. Dit kun je ons niet aan doen.’ Dat bleef natuurlijk ook maar al die maanden doorgaan. Sms’jes en berichtjes op social media.”

“Twee maanden geleden liep ik Iwe Kuitert in Den Haag tegen het lijf, mijn oude coach die nu met Jeffrey de Zwaan werkt. We gingen koffie drinken en hij zei: ‘Weet je wat jij moet doen? Jij moet lekker terug komen en in januari je Tourkaart gaan halen. Want je kan het gewoon en het zit gewoon in je. En doe het nu, anders zit je weer een jaar stil en wordt het steeds moeilijker om terug te komen.’”