Missers komen Michael van Gerwen op EK darts duur te staan

Michael van Gerwen zei tijdens het EK darts al dat hij zich geen fouten kon veroorloven op weg naar een mogelijke vijfde Europese titel. In de achtste finales behaalde de 31-jarige Vlijmenaar eigenlijk een prima niveau tegen Ian White, maar ging het vooral in de openingsfase mis op de dubbels. Dat betekende wel direct einde toernooi voor Van Gerwen.

Van Gerwen was met het nodige vertrouwen afgereisd naar Oberhausen. Bij de voorgaande Euro Tour-events reikte hij tot de finale, ook al was zijn spel niet altijd op zijn gewenste niveau. Maar dat laatste zegt volgens Van Gerwen ook wel iets. “Als je dan toch de finale haalt….”

Prima gemiddelde Van Gerwen

De eerste ronde op het EK verliep prima voor Van Gerwen. Tegen de Litouwer Darius Labanauskas, ooit nog de bedwinger van Raymond van Barneveld op een WK, gooide hij een gemiddelde van 103,13 en zegevierde vrij eenvoudig met 6-1.

Ian White zorgt op het EK voor een grote verrassing door viervoudig winnaar Michael van Gerwen uit te schakelen. © PDC/Lawrence Lustig

Waar Van Gerwen tegen Labanauskas in de eerste leg direct scherp was met een 117-finish, daar begon hij tegen White de openingsleg met drie gemiste pijlen op de dubbel. White profiteerde optimaal en strafte in de daaropvolgende legs nog eens drie missers van Van Gerwen af. Met een vertekende tussenstand van 5-0 op het scorebord tot gevolg. Hoe goed Van Gerwen scorend ook stond te gooien, dat gat wist hij niet meer te dichten. Mede doordat White met 103,64 gemiddelde ook geen ruimte liet.

“Ik heb een paar fouten gemaakt en dat kan ik alleen mezelf kwalijk nemen” – Michael van Gerwen

“Ik ben zeker teleurgesteld”, reageerde Van Gerwen, die het EK 4 keer won. “Maar ik heb volgens mij niet slecht gespeeld. Ik heb een paar fouten gemaakt en dat kan ik alleen mezelf kwalijk nemen.” De 3-voudig wereldkampioen hunkert naar succes en krijgt komend weekeinde in Salzburg bij het WK darts voor landenteams een nieuwe kans. Hij vertegenwoordigt Nederland met aan zijn zijde Danny Noppert. “Het heeft allemaal met vertrouwen te maken”, sloot hij af.