UK Open: grootse eindzege Michael van Gerwen

Zes opeenvolgende overwinningen brachten Michael van Gerwen in maart van dit jaar de eindzege bij de UK Open. In een spannende eindstrijd versloeg de 31-jarige Nederlandse topdarter zijn rivaal Gerwyn Price. Dat leverde hem naast de majortitel ook nog eens 100.000 Britse ponden op.

Het avontuur van Van Gerwen in Minehead begon met een partij tegen Nathan Aspinall. Met een gemiddelde van 105,48 zette hij het Britse talent opzij met 10-8 in legs. Daarna volgende een ontsnapping tegen Jason Lowe (10-9 zege). Lowe, toen de nummer 100 van de wereld, verzuimde in de laatste leg om met drie pijlen 86 uit te gooien. Daarna greep Van Gerwen wel zijn kans.

Michael van Gerwen UK Open

Uitmuntende gemiddelden Van Gerwen

In het vervolg van het toernooi liet Van Gerwen zijn absolute klasse zien. In vier partijen kwam zijn gemiddelde niet meer onder 100 punten per drie pijlen. Zo gooide hij in de achtste finales 109,85 gemiddeld en veegde daarmee James Wade van het bord: 10-4. Bij de laatste acht krikte hij het niveau tegen Rob Cross zelfs nog iets op. Zijn gemiddelde score kwam uit op 110,81 en declasseerde zo ook Rob Cross met 10-4.

Van Gerwen gooide in de halve finales opnieuw een gemiddelde van boven de 110 (110,32) en daarmee stond er opnieuw geen maat op de Nederlander. Het slachtoffer was dit keer Daryl Gurney. De Noord-Ier verloor met 11-3 van Van Gerwen. In strijd om de hoofdprijs kreeg hij vervolgens weer meer tegenstand. Price kwam dichtbij, maar verloor nipt met 11-9. Het gemiddelde van Van Gerwen kwam nog altijd uit op 101,42. Zo deed hij zijn bijnaam Mighty Mike recht aan.

Jelle Klaasen UK Open

Klaasen mist clash met Van Gerwen

Overigens was Van Gerwen niet de enige Nederlander die in Minehead goed presteerde. Jelle Klaasen was zelfs dicht bij een strijd met Van Gerwen in de halve finale, maar verloor bij de laatste acht met 9-10 van Gurney. Dirk van Duijvenbode liet zich bij de UK Open ook zien. Hij sneuvelde uiteindelijk bij de laatste 32 door van Mensur Suljovic te verliezen (7-10).

Een ronde eerder had Van Duijvenbode nog zijn landgenoot Jermaine Wattimena uitgeschakeld. In diezelfde vierde schifting werd ook Jeffrey de Zween geëlimineerd. Hij was niet opgewassen tegen Simon Whitlock. Net als Niels Zonneveld die van Rob Cross verloor. Vincent van der Voort en Danny Noppert gingen ten onder tegen respectievelijk Stephen Bunting en Price. In totaal deden er 23 Nederlanders mee.