The Masters: snel einde Van Gerwen, winst voor Wright

Een maand na het WK stond eind januari het eerstvolgende major van 2020 op het programma. Bij The Masters streden zestien darters om de eindzege van 60.000 Britse ponden. Michael van Gerwen pakte al na de eerste ronde zijn koffers en Peter Wright liet met de eindzege zien waarom hij de wereldkampioen is.

Van Gerwen maakte in de Marshall Arena in Milton Keynes geen al te beste beurt. Het was zijn eerste majortoernooi waarop hij met zijn nieuwe pijlen van Winmau gooide. Na de verloren WK-finale tegen Wright op nieuwjaarsdag maakte hij al snel bekend over te stappen naar Winmau. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en samen met zijn goede vriend en collega-darter Vincent van der Voort begon hij zo aan een nieuw avontuur.

Zelf heeft Van Gerwen zich zo’n drie tot vier maanden de tijd gegeven om aan zijn nieuwe pijlen te sleutelen. Dat doet hij in nauw overleg van de mensen binnen Winmau. Bij The Masters werd duidelijk dat het komende jaar zeker niet alles vanzelf zal gaan. Tegen Jonny Clayton leed hij een pijnlijke nederlaag. Met een gemiddelde van 94,24 is ook hij te kloppen, zo bleek maar weer. Clayton stuurde de nummer één van de plaatsingslijst met 6-10 naar huis.

Michael van Gerwen The Masters

Voor The Masters, waar de top-16 van de wereld acteert, had geen andere Nederlander zich geplaatst. Wright werd uiteindelijk de grote winnaar. De excentrieke Schot maakte gaandeweg het toernooi indruk door bijvoorbeeld in de kwartfinales Dave Chisnall met liefst 10-0 te verslaan. In de eindstrijd moest hij tegen Michael Smith vol aan de bak. In een zeker geen hoogstaande finale maakte de spanning veel goed. Wright zegevierde met 11-10.

Zo schreef Wright voor de eerste keer The Masters op zijn naam. Een jaar eerder sneuvelde hij in de halve finales tegen James Wade. De editie van 2019 werd vervolgens door Van Gerwen gewonnen. Hij versloeg Wade in de eindstrijd met 11-5.